Type Here to Get Search Results !

class 7th geography chapter 1 our environment, our environment - textbook for geography for class - 7 pdf

Class -7  Geography, Chapter-' Our Environmental, All Question Answer, 


नमस्कार,

आज मै क्लास 7 जियोग्राफी का एक अध्याय " OUR ENVIRONMENTAL " के सभी प्रश्नों का उत्तर ले कर आया हु और आता रहूँगा , ये सभी अध्याय महत्वपूर्ण है इसलिए आप इसे अपने कॉपी ने नोट्स कर ले और अच्छे से याद कर ले, साथ ही निचे दिया गया फॉलो बटन क़ो दबा कर हमें फॉलो कर ले,

धन्यवाद










class 7 geography chapter 1 questions and answers



1: WHAT is an environmental ?  

ans:

The world environmental denotes the  surrounding or external conditions , influencing  the development or growth of people . animals and plants . 







2: name the types of components of envirenmental

ans :

Name the types of components , of environmental  are land , water . air living archaisms .




3: what is a biosphere ? 

ans: 

Biosphere a very narrow  belt around the earth on which all kinds of life exist. 







4: what is the importance of lithospheres ? 

asn:

The lithosphere is very important for us becouse it provides us land  to live on and soil for  the growth of plants . 






5: write a short  note on : ( 1) Atmosphere ), (2) The hydrosphere.

ans: 

( 1) Atmosphere  : it is gaseous  envelope surrounding the earth . the elements  of the environmental  such as temperature  ,  rainfall ,  winds ,  humidity etc .  combine to produce  weather  and climate  which affect natural processes  .


(2) The hydrosphere: the sphere of water , the  water bodies on the surface of earth . 








6: why do we need to protect our environment ? 

ans:

They are under forest has  decreased , a  number of animal species are becoming extinct. the polar ice-caps  are  melting  and environment  has been  polluted to dangerous levels . there  is a rise in temperature globally and this environment degrodation  is affecting the survival of human race .




7: how do the biotic and  abiotic  components of environment influence each other ?

ans:

All living  organisms  plants and animals  depend on abiotic environment  for their food . they depend on land , air,  water , and sun for their basic  necessities .  these  components of the abiotic environment  also affect  the biotic  elements in a  number of wats .








8: why is the earth called as the blue planets ?  

ans:

Water cover  nearly 77 percentage of the earth  surface . the  earth is known as the blue planet  because it has abundance of water. 




9: what are the three categories  into which  the consumers can be devided?

ans:

The herbivorous , the carnivorous  ans the omnivorous . the herbivorous are  the p;ants  eater such as cows goats and other  such animals . the carnivorous are the meat eater, like tigers , lions etc.  omnivorous are those which are  both , plants as  well s flesh eaters ; for  example  , human  beings .











.

एक टिप्पणी भेजें

0 टिप्पणियाँ